Reflexintegratie volgens de RMTi methode

Rhythmic Movement Training (RMT) gaat ervan uit dat de ontwikkeling en integratie van de reflexpatronen in vloeiende, ritmische bewegingen te ontwikkelen zijn en je de sensorische integratie van de fysieke, emotionele en cognitieve stoornissen kan verbeteren.

Voor wie is RMTi geschikt?
Kinderen en volwassenen met specifieke uitdagingen in leren zoals motorische problemen, houdingsproblemen, emotionele en gedragsproblemen maar ook ADD/ADHD, dyslexie en autisme.

Bewegingen om reflexen te integreren:
RMTi vormt de basis voor het optimaliseren van bewegingen en het integreren van reflexen. Het is al toe te passen bij baby’s, bijvoorbeeld wanneer een baby maar niet om kan/leert rollen. De bewegingen zijn effectief voor reflexintegratie, de hersenen als geheel, het optimaliseren van vaardigheden en het verminderen van stress waardoor een kind bijvoorbeeld tot leren kan komen.

Niet geïntegreerde reflexen kunnen onder andere worden veroorzaakt door:

  • Stress van de moeder en/of baby tijdens de zwangerschap, stuitligging, geboortetrauma, keizersnede
  • Ontbreken van beweging in de babytijd: het kind brengt te veel tijd door in een loopstoeltje, maxi-cosi of wipstoeltje
  • Ziekte, trauma, verwonding of chronische stress
  • Reflexen die zijn geïntegreerd in de kindertijd kunnen later opnieuw activeren als gevolg van trauma, verwonding en stress.
Waarom deze reflexen integreren?
Primitieve reflexen zijn automatische bewegingen die essentieel zijn voor de ontwikkeling van de controle over het hoofd, spierspanning en sensorische integratie. Zij vormen de basis van onze lichaamshouding, de levenslange reflexen. Deze primitieve reflexen ontstaan veelal in de baarmoeder en in de babytijd en worden geïntegreerd als de bewegingen hun werk doen. Dan worden de bewegingen meer geoefende en gecontroleerd. Wanneer de reflexen actief blijven kunnen er veel problemen ontstaan.

Onvolledige integratie van reflexen kan een bijdragende oorzaak van ADD/ADHD, autisme, vertraging in de ontwikkeling, zintuiglijke integratie stoornissen, zicht en gehoor problemen, uitdagingen op gedrag, extreme verlegenheid, gebrek aan vertrouwen en verslavingen tot gevolg hebben.

Ritmische bewegingen helpen om de reflexen te integreren.

Werkwijze:
Eerst zal er onderzocht worden welke reflexen er nog actief zijn en ouders vullen een vragenlijst in. Wanneer blijkt dat er nog reflexen actief zijn, gaan we die reflexen integreren. Het lichaam leert eerst hoe het reflexpatroon behoort te bewegen en volgt daarna het aangeleerde patroon. De langzaam en bewust uitgevoerde bewegingspatronen dringen diep door tot in de hersenstam, waar de reflexen opgeroepen worden. De symptomen, die hun oorzaak vinden in de nog actieve reflexen, verdwijnen of verminderen bij herhaalde oefening. Tijdens de behandeling worden er oefeningen voorgedaan en uitgelegd aan de ouders voor thuis. Een van de ouders kijkt goed mee, zodat hij of zij thuis de oefeningen goed kan begeleiden. Na 2 tot 3 weken komen jullie terug en bekijken we hoe het gaat met de reflexen en of er nieuwe oefeningen worden meegegeven.