Rekenen oefenen tijdens de vakantie? Ja...leuk!

22-7-2019 00:00:00

Rekenen oefenen in de vakantie? Ja… Leuk!

Ook het rekenen is een vaardigheid die soms een achterstand oploopt tijdens de vakantie. Daarom hieronder een aantal speelse activiteiten om het rekenen te blijven oefenen.

  • Pak 2 dobbelstenen, papier en een pen. Spreek af of je + / - / : sommen gaat oefenen. Gooi vervolgens 1 dobbelsteen en schrijf dit cijfer op. Vervolgens gooi je de dobbelsteen en zo maak je een som. Bijvoorbeeld je spreekt af dat je + sommen gaat oefenen. Je gooit eerst een 2 en met de andere dobbelsteen een 3, dan is de som 2+3 (=5).
  • Pak een strandbal en gooi deze over. Wanneer je de bal gooit zeg je een som, wie vangt zegt het antwoord.
  • Zet een aantal blikjes of blokjes naast elkaar. Schrijf hier cijfers op. Vervolgens pak je een waterpistool en ‘schiet’ twee blikjes/blokjes om. Dit is dan de som. Bijvoorbeeld je schiet eerst cijfer 2 om en vervolgens cijfer 4, dan is de som (2+4, als je kiest voor + sommen). Ook kan je 1 cijfer om schieten en dan maak je hiervan een som. Bijvoorbeeld je schiet 4 om, dan kan de som zijn 2+2 of 6-2.

    Dit spel is ook te spelen door met een bal het blikje/blokje om te schieten of gooien.

  • Laat je kind met contant geld afrekenen in de winkel. Hoeveel moet je betalen? Hoeveel geld heb je gegeven en krijg je terug? Klopt dit?
  • Zie je twee bomen iets uit elkaar staan? Hoeveel passen denk je dat je moet zetten om van de ene boom naar de andere boom te lopen? Ga dit vervolgens doen. Klopt dit? (schatten)
  • Ook leuk om te doen, samen koken. Kies samen een gerecht uit en ga naar de winkel. Wat hebben we allemaal nodig (lezen) en hoeveel hebben we van alles nodig (rekenen). En na afloop natuurlijk opeten (genieten=vakantie)!

 

Ik hoop jullie hiermee geïnspireerd te hebben voor een ontspannen, leerzame vakantie met heel veel plezier! Heb jij nog leuke tips of wil je je ervaring delen? Stuur mij dan even een email. Dat vind ik erg leuk om te lezen! Fijne vakantie!