Vakantie schrijftips, leuk!

22-7-2019 00:00:00

Het belang van schrijven

In mijn voorgaande stuk schreef ik over het belang van lezen tijdens de vakantie. Dit geldt natuurlijk ook voor schrijven. Ook dan ben je met letters, woorden en zinnen bezig. Veel leerlingen hebben moeite met (duidelijk) schrijven, terwijl dit zo belangrijk is. Door woorden op te schrijven, slaan je hersenen de woordbeelden/informatie beter op, dan wanneer leerlingen iets op de computer intikken is uit onderzoek gebleken. En door woordbeelden goed op te slaan, leer je sneller en makkelijker lezen.

Waardoor komt het dat leerlingen steeds meer moeite hebben met schrijven? Deels zal dit te maken hebben met de opkomst van de computers, iPad ‘s e.d. Een ander belangrijk punt is dat kinderen tegenwoordig minder kleuren en knutselen, waardoor hun motoriek slechter wordt en juist een goede fijne motoriek is essentieel om de schrijfbeweging te leren.

Wat ik er wel bij wil zeggen is dat ik helemaal niet tegen computers, iPad’s e.d. ben! Het is juist super handig. Maar voor het leren, met name het aanleren van de basis, zal een goede schrijftechniek toch essentieel zijn.

Ook in de vakantie kan je het schrijven op een leuke manier blijven oefenen.

Denk bijvoorbeeld eens aan het bijhouden van een vakantiedagboek. Dit is ook fijn om de dag mee af te sluiten en om na de vakantie nog eens terug te lezen.

Of pak het spel Pim-Pam-Pet er nog eens bij. ‘Schrijf een fruitsoort op met de letter…’ bijvoorbeeld.

Wat ook leuk is, schrijf een vakantiekaartje naar je vriend(inn)en. Naar mij mag natuurlijk ook 😉

Maak een mooie tekening en kleur deze in. Of maak een leuk knutselwerk, niks is te gek.

Ben je bij het strand? Top! Schrijf eens woorden met je vinger in het zand! Dit is echt een geweldige oefening! Of bouw een zandkasteel of maak ‘heksensoep’ van water en zand (lekker kneden).

Ik hoop jullie hiermee geïnspireerd te hebben voor een ontspannen, leerzame vakantie met heel veel plezier! Heb jij nog leuke tips of wil je je ervaring delen? Stuur mij dan even een email. Dat vind ik erg leuk om te lezen! Fijne vakantie!