Vakantie lees tips

22-7-2019 00:00:00

Yes, de vakantie is begonnen! Tijd om te ontspannen, zwemmen, gamen, op vakantie gaan, spelen met vriend(inn)en, later naar bed… even geen schoolse dingen als lezen, schrijven en rekenen. Vooral wanneer kinderen extra hebben moeten oefenen voor deze schoolse vaardigheden, kan de vakantie als een soort van ‘opluchting’ voelen. Niks moet, veel mag. Vaak lezen kinderen in de vakantie een stuk minder dan normaal. Natuurlijk kan de spanningsboog wat losgelaten worden. Maar let wel op voor de zomer-leesdip. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die in de vakantie niet lezen, na de vakantie een terugval hebben in de leesontwikkeling. Maar wat nu wanneer je kind zo’n ontzettende hekel heeft aan lezen, dat het zoveel frustratie oplevert? Dat wil je natuurlijk niet in de zomervakantie. Je wilt dat je kind zich juist lekker ontspant. Lees dan eens op een andere manier, een leuke manier! Een manier, waarop het oefenen ongemerkt gaat.

In mijn praktijk geef ik iedere leerling oefeningen mee voor in de vakantie. Kinderen vinden dit geweldig om te doen. Uiteraard kiest het kind zelf welke oefeningen ze leuk vinden om te doen. Dit levert vaak ongemerkt extra oefenen op en dat met heel veel plezier. Want plezier hoort in de vakantie natuurlijk. Net als ontspanning.

Hieronder zal ik een aantal tips met jullie delen.

Om het lezen te oefenen in vakantiesfeer, kan je bijvoorbeeld (samen) de activiteitenfolder van de camping doorlezen of een vakantiefolder. Zitten jullie in een restaurant of op een terrasje, laat je kind de menukaart eens lezen. Ook kan je verkeersborden lezen. Wanneer je in de auto zit en je snel langs een bord rijdt met een plaatsnaam erop, kan het gebeuren dat je kind dit niet zo snel kan lezen. Wanneer je kind er wel goed naar kijkt en jij vertelt wat er staat, je kind herhaalt dit en jullie komen het bord enkele kilometers later weer tegen is de kans groot dat je kind de plaatsnaam zo opleest. Het woordbeeld van de plaatsnaam is ingeprent. (succeservaring!). Lezen op je strandbedje of aan het zwembad kan ook zorgen voor ontspanning.

Het spel pim-pam-pet kan je spelen met zelfverzonnen vakantie-opdrachten. Bijvoorbeeld ‘Noem een land met de letter…’ of ‘welke activiteiten doe je op vakantie met de letter…’

Lettermemory: Maak in tweevoud kaartjes waarop je de letters van het alfabet schrijft. Zo kan je lettermemory spelen. Dit kan je ook doen met woorden (woordmemory).

Ook het spelletje Lettermeppen is favoriet. Dit speel je met een vliegenmepper. Je maakt kaartjes met daarop losse letters. De een zegt een letter, de ander mept de letter zo snel mogelijk. Je kan ook zeggen: ‘mep de eerste letter van het woord Appel bijvoorbeeld. Dit spel kan je ook spelen met woorden. Dan schrijf je geen letters maar woorden op losse kaartjes. Iemand zegt een woord, de ander “mept” met de vliegenmepper zo snel mogelijk op het woord. Of nog moeilijker met buitenlandse woorden. Je maakt nu kaartjes met de woorden in de andere taal. De een zegt het woord in het Nederlands, de ander mept op het kaartje waarop het woord in de vreemde taal staat.

Ook spelletjes als Woordzoekers en Doolhoven zijn goede oefeningen. Dit oefent een goede oogvolgbeweging en dit is weer belangrijk bij het lezen.

Woordzoekers staan vaak ik puzzelboekjes, handig voor onderweg. Maar je hebt er ook een soort ‘bordspel’ van. Of misschien nog leuker, maak voor elkaar woordzoekers met vakantiewoorden erin.

Doolhoven vind je ook vaak terug in ‘oefenblokjes’ die te koop zijn in de boekhandel. Volg eerst de weg met je ogen, daarna pak je een potlood en volgt dan zo de weg. Let er wel op dat je de muren niet raakt met het potlood 😉

Ook lekker bewegen is goed voor je ogen. Lees eens liggend op je buik, gooi over met een bal (met twee handen, met een hand, links, rechts afwisselen) of speel een potje voetbal, tennis etc. En vergeet vooral niet om te ontspannen en plezier te maken met elkaar!

Ik hoop jullie hiermee geïnspireerd te hebben voor een ontspannen, leerzame vakantie met heel veel plezier! Heb jij nog leuke tips of wil je je ervaring delen? Stuur mij dan even een email. Dat vind ik erg leuk om te lezen! Fijne vakantie!